# | ell | jpn |
---|
1 | Πώς επηρέασαν οι Πορτογάλοι την Ινδική Κουζίνα | インド料理の陰にポルトガルあり |
2 | Σορποτέλ. Φωτογραφία: Flickr, gcmenezes (CC BY-NC-ND 2.0). | Sorpotel 写真:Flickerユーザーgcmenezesによる CC BY-NC-ND 2.0 |
3 | Οι Πορτογάλοι εγκαθίδρυσαν αποικία στην Ινδία στις αρχές του 16ου αιώνα. | ポルトガル人がインドに植民地を築いたのは16世紀初頭である。 |
4 | Η Πορτογαλική Ινδία είχε αρχικά έδρα εξουσίας στο Κοτσί και έπειτα στην Γκόα. | ポルトガル領インド が最初に統治下に置いたのはコーチンだが、その支配は後にゴアへと移った。 |
5 | Για τους επόμενους τέσσερις αιώνες, ο πορτογαλικός έλεγχος επεκτάθηκε σε διάφορα τμήματα της Ινδίας, κυρίως κατά τη δυτική ακτή της χώρας, αλλά και στα βορειοανατολικά στη Βεγγάλη. | ポルトガル人による支配は、その後4世紀にわたってインド西岸を中心に各地へと広がり、同時にインド北東部のベンガルへも及んだ。 |
6 | Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, οι Πορτογάλοι άφησαν το σημάδι τους σε αρκετές ινδικές κουζίνες με δυο τρόπους: παρουσιάζοντας νέα υλικά στην Ινδία - μεταξύ των οποίων μπαχαρικά που αποτελούν ουσιώδες κομμάτι της ινδικής διατροφής σήμερα - και εισάγοντας πορτογαλικά πιάτα, που έπειτα προσαρμόστηκαν στις ινδικές γαστρονομικές τεχνικές και γεύσεις. | この間ポルトガル人は、いくつかのインド料理に二つの方法でその痕跡を残した。 一つはインド料理に新たな食材-今日のインド料理には不可欠と考えられている 香辛料 を含む-を導入したこと、そしてもう一つはインド料理の調理法と味覚に合わせたポルトガル料理をインドに導入したことである。 |
7 | Η ισχυρότερη πορτογαλική επιρροή υπήρξε φυσικά στην Γκόα, στην οποία είχε εξουσία η Πορτογαλία μέχρι το 1961. | ゴアは1961年までポルトガルの支配下にあったため、当然その影響は最も強い。 |
8 | Ειδικότερα, η κουζίνα των Καθολικών της Γκόα έχει μια διακριτή πορτογαλική χροιά. | 特に ゴアのカトリック教徒の料理には、はっきりとしたポルトガルの特色が見られる。 |
9 | Η blogger Hilda Mascarenhas περιγράφει το περίφημο πιάτο χοιρινού με σάλτσα βινταλού: | ブロガーのHilda Mascarenhasは有名なゴア料理であるpork vindalooについて次のように述べている。 |
10 | Η ονομασία “Βινταλού” προέρχεται από το πορτογαλικό πιάτο “Carne de Vinha d'Alhos”, ένα έδεσμα κρέατος, συνήθως χοιρινού, με κρασί και σκόρδο. | 「Vindaloo」という名前は肉(一般的には豚肉)と赤ワイン、ニンニクを使ったポルトガルの肉料理「Carne de Vinha d'Alhos」に由来します。 |
11 | Το πορτογαλικό πιάτο τροποποιήθηκε με την αντικατάσταση του κρασιού με ξύδι και την προσθήκη κόκκινων πιπεριών τσίλι του Κασμίρ με μπαχαρικά, ώστε να εξελιχτεί σε Βινταλού. | このポルトガル料理の赤ワインが酢(一般的にはヤシ酢)に代わり、さらにカシミールチリと香辛料を一緒に加えることでVindalooへと進化しました。 |
12 | Οι εναλλακτικές ονομασίες είναι Vindalho ή Vindallo. | 別名VindalhoやVindalloとも言われます。 |
13 | Το παραδοσιακό χοιρινό Βινταλού της Γκόα είναι έντονα αρωματισμένο με ευωδιαστά μπαχαρικά και δεν περιλαμβάνει πατάτες. | 伝統的なゴアのPork Vindalooは香り高い香辛料が効いた味付けで、じゃがいもは入っていません。 |
14 | Καμία γιορτή και χαρμόσυνη εκδήλωση δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς Χοιρινό Βινταλού της Γκόα. | ゴアではPork Vindalooなくして祝祭や祝いの行事は成り立ちません。 |
15 | Το απολαμβάνουμε με την ιδιαίτερα δημοφιλή και αγαπημένη συνοδεία sanna της Γκόα, κέικ από ρύζι, που φτιάχνονται με toddy, κρασί από φοίνικα! | Pork Vindalooはトディー(訳注:ココヤシの樹液で作る醸造酒)が入ったゴアのsannas(訳注:トディーを使って発酵させた蒸し米のケーキ)と一緒に食べるのが最も一般的で人気があります。 |
16 | Η σπεσιαλιτέ αυτή σερβίρεται με υπερηφάνεια σε κάθε σπίτι της Γκόα τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και το Πάσχα. | この名物料理はクリスマスや新年、イースターの時にゴアのそれぞれの家庭ご自慢の料理として出されるのです。 Gavin Harveyは次のように付け加える。 |
17 | Ο Gavin Harvey προσθέτει: | Vindalooは豚肉、もしくは他の肉を酢とニンニクで煮込んだ料理として始まったが、インド国内に伝わるとさまざまな香辛料や唐辛子を使って改良されるようになった。 |
18 | Το βινταλού ξεκίνησε σαν ένα ξιδάτο και σκορδάτο στιφάδο χοιρινού ή άλλου κρέατος, αλλά όταν ήρθε στην Ινδία, απέκτησε νέα μορφή με διάφορα μπαχαρικά και πιπεριές τσίλι. | ジャガイモも加えられ「alho」(訳注:ポルトガル語でニンニクという意味)は「aloo」(ヒンディー語でジャガイモという言葉)になった。 |
19 | Στο πιάτο προστέθηκαν πατάτες και έτσι το πορτογαλικό “alhos” [σκόρδο] έγινε “aloo” [πατάτες στα χίντι] . | そのうちに人々はジャガイモがこの料理に欠かせない食材だと思い込んだのだ。 |
20 | Αυτό έγινε τόσο σύντομα, που ο κόσμος υπέθεσε ότι οι πατάτες αποτελούν απαραίτητο συστατικό του πιάτου αυτού. | ゴアの沿岸をずっと下ったところにマンガロールの町はあるのだが、マンガロールのカトリック教徒の料理 とゴアのカトリック教徒の料理には多くの共通点がある。 |
21 | Πιο κάτω από τις ακτές της Γκόα βρίσκεται η πόλη Μανγκαλόρ. | ゴアとマンガロールで共通する肉料理にsorpotel(またはsarapatel)があるが、これは元々ポルトガルのアレンテージョ地方の料理である。 |
22 | Η Καθολική κουζίνα της Μανγκαλόρ έχει πολλές ομοιότητες με αυτήν της Γκόα. | The Goan RecipesブログでGlennは次のように記している。 |
23 | Ένα πιάτο με χοιρινό κοινό και στις δυο κουζίνες είναι το σορποτέλ (ή σαρπατέλ), αρχικά προερχόμενο από την περιφέρεια Αλεντέχο της Πορτογαλίας. | 「sarapatel」という言葉は文字通りには「乱雑」を意味する。 |
24 | Στο ιστολόγιο “Συνταγές από την Γκόα”, ο Glenn γράφει: | おそらく材料である豚の心臓、肝臓さらには豚の血さえもごたまぜにしてしまうからだろう。 |
25 | Η λέξη “σαραπατέλ” κυριολεκτικά σημαίνει σύγχυση, πιθανότατα αναφέρεται στη μίξη υλικών, όπως καρδιά χοιρινού, συκώτι, ακόμα και χοιρινό αίμα! | Bandel cheese 写真:FlickerユーザーManidipa Mandalによる CC BY-NC-ND 2.0). |
26 | Τυρί μπαντέλ. | インドの反対側へ行くと、ベンガル料理の中にも同じくポルトガルの影響を感じさせるものがある。 |
27 | Φωτογραφία: Flickr, Manidipa Mandal (CC BY-NC-ND 2.0). | Rangan Dattaはある特別なチーズの歴史について教えてくれる。 |
28 | Πάμε στην άλλη άκρη της Ινδίας, όπου μπορούμε να δούμε μια κάποια πορτογαλική επιρροή και στην κουζίνα της Βεγγάλης. | かつてのポルトガル入植地であるバンデル(カルカッタの北およそ50キロに位置する)を起源とするBandel cheeseは、ベンガルにおけるポルトガル料理の最後の名残の一つだろう。 |
29 | Ο Rangan Datta μας αφηγείται την ιστορία ενός ιδιαίτερου είδους τυριού: | ポルトガルがベンガルに影響を与えたのは16世紀末にまで遡る。 |
30 | Προερχόμενο από τον αλλοτινό πορτογαλικό οικισμό του Μπαντέλ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της Καλκούτας, το τυρί μπαντέλ είναι πιθανόν ένα από τα τελευταία ίχνη πορτογαλικής κουζίνας στη Βεγγάλη. | ヴァスコ・ダ・ガマがインド西岸に到着したおよそ1世紀後に、ポルトガル人たちはベンガルへと進出し始めた。[ |
31 | Η πορτογαλική επιρροή στη Βεγγάλη χρονολογείται από τα τέλη του 16ου αιώνα. | 中略]ベンガルにチーズの製造技術を伝えたのはおそらくポルトガル人であり、幾多の困難にも関わらず、その技術は何世紀にもわたって生き残ってきた。 |
32 | Περίπου έναν αιώνα αφότου ο Βάσκο ντα Γκάμα έφτασε στη Δυτική Ακτή της Ινδίας, οι Πορτογάλοι ξεκίνησαν τις εσωτερικές τους πορείες προς τη Βεγγάλη. | ポルトガル人が伝えたBandel cheeseは、彼らの監督下で働いていたモグ族(ビルマ人)の料理人たちが作っていたようだ。[ |
33 | […] Πιθανόν οι Πορτογάλοι εισήγαγαν την τέχνη της τυροποιίας στη Βεγγάλη και ενάντια στις πιθανότητες η τεχνική επέζησε ανά τους αιώνες. | 中略]この非熟成タイプのチーズは牛乳を原料としており、プレーンタイプと燻製タイプの二種類がある。 |
34 | Το τυρί μπαντέλ που εισήγαγαν οι Πορτογάλοι πιθανόν φτιαχνόταν από μάγειρες Mogh (Βιρμανούς) υπό πορτογαλική επίβλεψη […] Αυτή η ποικιλία αγίνωτου τυριού φτιάχνεται από αγελαδινό γάλα και βγαίνει σε δυο εκδοχές: πλήρες και καπνιστό. | まず始めにレモンジュースを使って牛乳から凝乳を取り出す。 次にそれをひとまとめにして小さい穴の空いた容器にいれ、水を切る。 |
35 | Πρώτα αφαιρείται η στάρπη από το αγελαδινό γάλα με τη χρήση χυμού λεμονιού. | プレーンタイプは牛乳の白さそのままで直径約1インチ、厚さ1/4インチの円盤型である。 |
36 | Το τυρί έπειτα παίρνει σχήμα και στραγγίζεται σε διάτρητα καλούπια. | 燻製タイプはプレーンタイプと形とサイズは同じだが、パリっとした食感の茶色がかった外皮が白くてやわらかい中身を覆っている。 |
37 | Το πλήρες έχει χρώμα λευκό και βγαίνει σε δισκοειδή μορφή διαμέτρου 2,5 εκατοστών και πάχους 6,3 χιλιοστών. | Zoe Perrettの記述 |
38 | Το καπνιστό βγαίνει σε ίδιο σχήμα και μέγεθος, αλλά έχει μια τραγανή καφετιά κρούστα που καλύπτει το μαλακό λευκό τυρί μέσα. | ポルトガル人がベンガルに与えた影響は純粋なものではありませんでした。 |
39 | Η Zoe Perrett σημειώνει: | まずゴアを通ってきたことから、新たに伝えられたものの多くは西インドの特徴と共に伝えられました。 |
40 | Η πορτογαλική επιρροή στη Βεγγάλη δεν ήταν “καθαρή”. | 言いかえれば、ベンガルに伝えられたものの多くは、その小さな州ゴアからポルトガル人が直に盗んできた料理の数々であるとも言えるのです。 |
41 | Έχοντας περάσει πρώτα από την Γκόα, πολλές από τις νέες αφίξεις έρχονταν με μια διακριτή δυτική ινδική χροιά ή, πράγματι, ήταν πιάτα που είχαν “κλέψει” οι Πορτογάλοι κατευθείαν από το μικρό αυτό κρατίδιο. | またポルトガル人は、遥か遠くの旅路からの贈り物をベンガルにもたらしました。 パイナップルやパパイヤ、グァバ、東洋からのライチといった好奇心をくすぐる魅力的な品々です。 |
42 | Φρούτα πανέμορφα: ανανάδες, παπάγια, γκουάβα και τα λίτσι από την Ανατολή. | ポルトガルの影響を受け入れたゴアでは、ポルトガルの調理法やポルトガル料理が地元の香辛料と融合しました。 |
43 | Ενώ η Γκόα απορρόφησε τις επιρροές, αναμιγνύοντας πορτογαλικές τεχνικές και πιάτα με ντόπια μπαχάρια, στη Βεγγάλη πολλά υλικά πορτογαλικής καταγωγής διατήρησαν τη δική τους μοναδική ταυτότητα. | これに対してベンガルではポルトガル人が持ち込んだ食材の数々そのものが、その明らかな特徴を維持してきたのです。 モグ族の料理人たちは西洋のパンを焼く方法をすぐに習得しました。 |
44 | Οι μάγειρες της φυλής Mogh σύντομα έγιναν άσοι στις δυτικές μεθόδους ψησίματος. | 今日のカルカッタの豊富なケーキやペストリー、そしておそらく「luchis」(ベンガルのパン)の漂白小麦粉の使い方にもその影響が現れています。 |
45 | Κάτι που φαίνεται μέχρι σήμερα στα άπειρα σφολιατοειδή της Καλκούτας και ίσως στη χρήση επίσης λευκού αλευριού για τα luchi (τοπικό είδος τηγανίτας στη Βεγγάλη). | Kulkuls 写真:FlickerユーザーAmanda Fernandesによる CC BY 2.0). |
46 | Κουλκούλ. | ポルトガル人はインドに食事用の料理だけでなく、甘いお菓子の遺産も残した。 |
47 | Φωτογραφία: Flickr, Amanda Fernandes (CC BY 2.0). | Kulkuls、またはKidyoはゴアとマンガロールのカトリック教徒たちがクリスマスに食べるお菓子の一種である。 |
48 | Οι Πορτογάλοι άφησαν μια κληρονομιά γλυκών και αλμυρών πιάτων, όμως, στην Ινδία. | Aparna Balasubramaniamはその特徴を次のように述べている。 |
49 | Τα κουλκούλ ή kidyo είναι ένα είδος γλυκού που τρώγεται από τους Καθολικούς της κόα και της Μανγκαλόρ κατά τα Χριστούγεννα. | Kulkulsは、ひとつまみの甘いパン生地を小さくカールして(バターカールのように)たっぷりの油で揚げたものです。 |
50 | Η Aparna Balasubramaniam τα περιγράφει: | さらに砂糖シロップをまとわせてから乾燥させることもあります。 |
51 | Τα κουλκούλ φτιάχνονται τηγανίζοντας μακριές λωρίδες από γλυκιά ζύμη σε σχήμα μικρών σπειρών (σαν το σπιράλ που κάνεις από το βούτυρο). | Kulkulsは小さな虫に似てしまいがちなことから、ゴアで使われている言語であるコンカニ語では「Kidyo」(訳注:コンカニ語で虫を意味する)と呼ばれています。 |
52 | Συνήθως τα βουτάς και στη ζάχαρη, η οποία μετά φαίνεται σαν τραγανή πάνω τους. | もし「虫」なんて想像したくなければ貝の形を思い浮かべて下さい。 |
53 | Τα κουλκούλ μοιάζουν σαν μικρά σκουλήκια, εξού και η ονομασία “Kidyo” στα κονκάνι, τη γλώσσα που μιλιέται στην Γκόα. | 私としては、このKulkul/Kalkalという名前は、その小さなご馳走が砂糖シロップの中やお菓子が収められる缶の中で揺すられる時に、互いに触れ合いガラガラと音をたてるところから付けられたのだと思いたいのです。 |
54 | Αν δε σας αρέσει να τα σκέφτεστε σαν σκουλήκια, δείτε τα σαν “κοχύλια”. | Kulkulsはクリスマスの期間中にゴアで作られるKuswar(ゴアのクリスマスに用意されるご馳走の数々)の中でも重要なお菓子の一つであり、隣近所にも配られます。 |
55 | Μ' αρέσει να σκέφτομαι ότι το όνομα Kulkul/Kalkal προέρχεται από τον ήχο που κάνουν αυτά τα μικρά γλυκίσματα όταν τα βουτάς στο σιρόπι και το ρουφάνε ή από τον ήχο της λαμαρίνας στην οποία τα προσφέρεις. | またそれらのお菓子は、友人や家族のところに「お約束」の訪問をする時に配るために持参されることもあります。[ |
56 | Τα κουλκούλ φτιάχνονται κατά τα Χριστούγεννα στην Γκόα και είναι σημαντικό κομμάτι του Kuswar (συλλογή χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων της Γκόα) και μοιράζονται στουε γείτονες. | 中略]Kulkulsは、実はポルトガルのFilhoses Enroladasが変化したものだと指摘する人もいます。 |
57 | Επίσης, προσφέρονται σαν κέρασμα στις “υποχρεωτικές” επισκέψεις σε φίλους και οικογένεια. | Filhoses Enroladasは巻いてあるか、平たくカーブさせた形の生地をたっぷりの油で揚げて砂糖をまぶしたもので、クリスマスの時期に食べるお菓子です。 |
58 | […] Κάποιος παρατήρησε ότι τα κουλκούλ είναι στην πραγματικότητα παραλλαγή των πορτογαλικών Filhoses Enroladas, ένα είδος από χριστουγεννιάτικες δίπλες έπειτα από τηγάνισμα και πασπάλισμα με ζάχαρη. | そう、Kulkulsはポルトガル人がインドに持ち込んだ可能性があるのです。 |
59 | Οπότε, είναι πιθανόν ότι τα κουλκούλ ήρθαν στην Ινδία από τους Πορτογάλους. | 校正:Takeshi Nagasawa |