Sentence alignment for gv-ell-20150215-25775.xml (html) - gv-zht-20140730-17388.xml (html)

#ellzht
1Μανιτάρια: η πιο πρόσφατη διατροφική τάση στην Γαλλία蘑菇風潮:法式飲食新趨勢
2Μανιτάρι κατάλληλο προς βρώσιν; Ποιος ξέρει . .可食用蘑菇?
3Pavlinajane στο Flickr, άδεια CC-BY-2.誰知道呢。
40 [Όλοι οι εξωτερικοί σύνδεσμοι οδηγούν σε γαλλόφωνες ιστοσελίδες, εκτός κι αναφέρεται διαφορετικά.]圖片來自Flickr用戶Pavlinajane,依據CC-BY-2.
5Ως αποτέλεσμα τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της ανάγκης να τρώμε υγιεινά, η παγκόσμια τάση της κατανάλωσης τοπικών προϊόντων έχει επίσης κερδίσει έδαφος στη Γαλλία και στο κέντρο του κινήματος είναι το μανιτάρι.0使用 [除特別標示者外,所有連結皆為法文]
6Μία αναζήτηση στο Google δείχνει 708.000 αποτελέσματα για τη λέξη “μανιτάρι”, απόδειξη της γοητείας της μπλογκόσφαιρας προς τον μύκητα.有鑒於經濟危機的影響和健康飲食的需求,使用當地食材成為全球潮流。
7Η Cristau de Hauguerne, μια πρώιμη πρωτοπόρος αυτής της τάσης, περιγράφει σχετικά με τη αγάπη της με τα μανιτάρια:此風潮同樣遍及法國各地,帶領此狂熱的核心食物就是磨菇。
8Από τη στιγμή που το χιόνι λιώσει, η βροχή σταματήσει και ο ήλιος καταφέρει να ζεστάνει τις πλαγιές, τα βασιλομανίταρα του καλοκαιριού εκπλήσσουν πολλούς στα δάση οξιάς και ελάτης.在Google上用「磨菇」這個字搜尋部落格,出現七十萬八千筆資料,顯示部落格圈對菇類的著迷。
9Μερικά εμφανίζονται κατά τα τέλη Ιουνίου, αλλά χωρίς την απειλή καταιγίδας, η δραστηριότητα του μύκητα εντείνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, κυρίως η ποικιλία aestivalis παρασέρνοντας ακόμη και τα pinophilus σε σφοδρή επιθυμία για ζωή.Cristau de Hauguerne是這個熱潮的先驅,詩意地表達自己對蘑菇的喜愛:
10Μετά από δύο χρόνια εγκλιματισμού, στην άψα του καλοκαιριού, με την αφθονία τους αυτά τα πορτσίνι δίνουν τελικά στο δάσος οξιάς την όψη ενός τεράστιου φθινοπωρινού χείμαρρου.當雪已融化、雨已停而且陽光也溫暖了土地的時候,山毛櫸與冷杉林中冒出的夏日牛肝菌,讓許多人感到驚奇。
11Παρά το γεγονός ότι το μανιτάρι έχει τους μακρόχρονα λάτρεις του, έχει πρόσφατα αποκτήσει μια πιο σημαντική θέση ανάμεσα στο ευρύ κοινό: όπως το κρασί ή τα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, χαίρει μεγάλης εκτίμησης τόσο στο μυαλό όσο και στο πιάτο, καθώς συνδέεται με μια καλύτερη ποιότητα ζωής και τοπικής παραγωγής.最早零星出現於六月底,但是,在毫無任何預兆下,菌絲體的活動不斷蓬勃發展,整整七月會達到高峰期,褐紅牛肝菌與夏生牛肝菌一起熱切地到處散布開來。
12Η πιο πρόσφατη έκδοση του περιοδικού We Demain που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου υποστήριξε ακόμη ότι «τα μανιτάρια είναι το νέο ελιξίριο της ζωής».經過兩年水土適應後,在熾熱的夏天,牛肝菌的密度讓山毛櫸樹林裡充滿盛秋的面貌。
13Ντόπια εναντίον εισαγόμενων Η ποικιλία Σιτάκε (Lentinula edodes).雖然蘑菇一直有其長期愛好者,但最近它在一般大眾眼裡的地位變得更加顯著。
14Φωτογραφία: Kozumel στο Flickr, άδεια CC BY-ND 2.0 Ωστόσο, το “κίνημα αυτό” αυτή έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του μερικές φορές.就像葡萄酒、季節水果以及時令蔬菜一樣,蘑菇的價值不論在心靈層面或是菜餚上,都與更好生活方式息息相關,也更貼近當地農民。
15Από τη μία πλευρά, υπογραμμίζει την τοπική καλλιέργεια, ενώ από την άλλη πλευρά, δίνει έμφαση στην εξωτική υπόσχεση περί εισαγόμενων μανιταριών.最近法國知名雜誌 We Demain 在二月十三日發表的最新一期裡聲稱「蘑菇是新的生活靈藥」。
16Αυτό το διάστημα, τα ασιατικά μανιτάρια, όπως τα σιτάκε ή τα Enoki, κοσμούν τα ράφια των γαλλικών σούπερ μάρκετ παράλληλα με το κοινό μανιτάρι που καλλιεργούμε στον κήπο μας.當地還是進口?
17Το Σιτάκε φέρει όλες τις αξίες που συνήθως συνδέονται με τα μανιτάρια: αντιγήρανση και αντικαρκινικές ιδιότητες, την πηγή τριών διαφορετικών Β-βιταμινών, κλπ. Το ιστολόγιο Réseau Biloba σχολιάζει τις πολυάριθμες αρετές που αποδίδονται σε αυτόν τον μύκητα:香菇(Lentinula edodes),照片來自Flickr用戶Kozumel,根據CC BY-ND 2.0使用
18Τα Σιτάκε είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.然而,此趨勢有時自相矛盾。
19Ουσίες που δεν αφομοιώνονται από το σώμα.一方面,它強調在地種植,但另一方面,它也美化了進口蘑菇的異國風情。
20Η πλειονότητα των ινών των σιτάκε είναι σε αδιάλυτη μορφή, ιδιαίτερα ίνες που βοηθούν στην διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου.最近,法國超市裡常見或普通品種的洋菇旁的亞洲蘑菇,例如香菇或是金針菇,使菇類陳列架生色不少。
21Επιπλέον, μια δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 και την όρεξη.香菇的功效通常與蘑菇大同小異:俱有抗衰老和抗癌的特性、三種B群的來源等等。
22Είναι αυτή η κατανάλωση μανιταριών απλά μια μόδα, μια απατεωνιά ή μια υπέροχη ανακάλυψη; Το ιστολόγιο Absolutely Green δημοσίευσε ένα σχετικό κείμενο:部落格Réseau Biloba闡明該菌類植物的多種功效:
23Αρχικά, υποτίθεται ότι οι Κινέζοι ανακάλυψαν αυτό το μύκητα, που υπάρχει περισσότερο από 6000 χρόνια.香菇含豐富的膳食纖維:這類物質不被人體消化。
24(…) Κι όμως, ήταν οι Ιάπωνες (…) που το εξάπλωσαν σε όλη την Ασία από τον 11ο αιώνα.大部份香菇的纖維不溶於水,因此,有助於維持健康的中樞。
25Περισσότερο από ένα τρόφιμο, το σιτάκε θεωρήθηκε ως ένα φυτό θαύμα, μεγαλώνοντας την διάρκεια της ζωής, τη βελτίωση της σεξουαλικής αντοχής και την φυσική αντοχή.此外,纖維裡富有的營養,有助於預防心臟疾病以及結腸直腸癌,以及控制第二型糖尿病及食慾。
26Ακόμα και σήμερα, αυτή η φήμη μένει σταθερή και δημιουργεί διαμάχες.所以香菇的消費行為是一種時尚?
27Αντίθετα, οι Δυτικοί έγιναν γνώστες αυτής της κουλτούρας αργότερα: έπρεπε να έρθει η δεκαετία του '70, όταν οι ΗΠΑ κήρυξαν εμπάργκο στα μανιτάρια από την Ασία, έτσι ώστε οι παραγωγοί να πιάσουν δουλειά.一種反對? 還是一種驚人的發現?
28Και, ακόμα και σήμερα, οι Ευρωπαίοι παραμένουν επιφυλακτικοί: ορισμένες πρωτοβουλίες στην Ολλανδία και τη Γαλλία μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού.部落格 Absolutely Green 發表相關貼文:
29Σημειώστε ότι το σιτάκε δεν είναι φθηνό, όπως αποδεικνύεται στην λεπτομερή συγκριτική μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Virginie στο ίδιο κείμενο του ιστολογίου.據說香菇最早是在六千年前的中國發現。 但是從十一世紀開始,是經由日本人傳播至亞洲各地。
30Παρ ‘όλα αυτά, για όσους είχαν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν, το σιτάκε είναι ιδιαίτερα νόστιμο, ειδικά αν απλά σοταριστεί με μια κουταλιά ελαιόλαδου και λίγο αλάτι και πιπέρι.不單單只是一項食材,香菇被認為是草藥界的奇蹟,能夠延年益壽、改善性功能以及身體耐力。
31Η τέχνη του να διαλέγεις και να προετοιμάζεις μανιτάρια直到今天,香菇仍與如此倍受爭議的名聲相連結。
32Βολίτης ο εδώδιμος (γαλλικά μανιτάρια του Μπορντό).相較之下,西方人接觸此文化相對得晚。
33Φωτογραφία: caitphil, Flickr - άδεια CC BY-NC-ND 2.0直到1970年代,美國禁止進口亞洲生蘑菇的時候,香菇的生產才大幅增加。
34Πιο κοντά στα δικά μας χώματα, υπάρχουν πολλά μανιτάρια προσιτά για τυχόν επίδοξους κυνηγούς.即便到今天,歐洲人仍對香菇感到遲疑,只有荷蘭以及法國有少數企業提供。
35Το κυνήγι για μανιτάρια σαντερέλ, μορχέλες και μανιτάρια του Μπορντό ανήκει στο ίδιο κίνημα “επιστροφής στις ρίζες, επιστροφής στα βασικά”, όπως και το κυνήγι των πλεονεκτημάτων του σιτάκε.根據作者 Virginie 在同篇部落格文章中做的比較研究,我們注意到香菇並不便宜。
36O περιστασιακός κυνηγός, όμως, καλό θα ήταν να διαβάσει σχετικά με το θέμα, προκειμένου να αποφύγει μεγάλη ή ακόμα και καταστροφική ταλαιπωρία.儘管如此,對於那些有機會品嚐到香菇的人來說,香菇極其美味,特別是用橄欖油簡單煎過,撒點鹽巴以及胡椒調味。
37Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 546 περιπτώσεις δηλητηρίασης από μανιτάρια καταγράφηκαν το 2013.採集以及烹飪的藝術
38Οι συλλέκτες πρέπει επίσης να προσέχουν τις περιοχές που τα αναζητούν, καθώς μερικές φορές είναι ρυθμιζόμενες.美味牛肝菌--波爾多牛肝菌。
39Επιπλέον, τα μανιτάρια είναι γνωστά για την εκπληκτική τους ικανότητά να συγκεντρώνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος, όπως εξηγεί αυτό το βίντεο στην γαλλική γλώσσα:照片來自Flickr用戶caitphil,根據CC BY-NC-ND 2.0使用
40Η προσωπική διαλογή άγριων μανιταριών έχει γίνει το επίκεντρο ενός γεύματος για επισκέπτες και μπορούν να παρασκευαστούν με πολλούς τρόπους, που ποικίλουν από τον πολύ απλό μέχρι τον πιο περίπλοκο.追求香菇的益處之際,對於潛在的蘑菇獵人來說,住家附近就有許多觸手可及的蘑菇。 採集雞油菌、羊肚菌、波爾多牛肝菌也是回歸自然、回到原始這個運動的一部分。
41Στο blog της Papilles et pupilles, η Anne μοιράζεται την πεμπτουσία του πορτσίνι Μπορντό:如果您是非專業的採集獵人,那麼我們建議您好好研究一下採集課題,以避免巨大或災難性的不便。
42Είναι ο βασιλιάς των τοπικών μανιταριών, δεν το ξεπερνάει κανένα.根據衛生部,2013年有546件蘑菇中毒的通報案例。
43(…) Τα σημεία διαλογής του είναι από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά που κανείς δεν μοιράζεται παρά μόνο στο νεκροκρέβατό του.採集者同樣要注意自己採集的區域,有時會是管制區。 此外,蘑菇驚人的環境污染能力眾所皆知,以下這個法語影片做了解釋:
44Κορυφαίοι σεφ συνιστούν δεκάδες συνταγές για τα άγρια μανιτάρια.手工採摘的蘑菇成為待客餐點的重要一環,而且還可以用很多不同方式來烹飪,從非常簡單到非常困難都有。
45Από την κρέμα από μορχέλες και λευκά μανιτάρια στο πιάτο με τηγανίτα με χοιρινά ποδαράκια, κρεμμυδάκια και μαύρη τρούφα, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, για χορτοφάγους όσο και για παμφάγους.部落客Anne在自己的部落格Papilles et pupilles 中,分享法國波爾多牛肝菌的精髓: 沒有任何的蘑菇可以媲美波爾多牛肝菌,它可是本土蘑菇之王。
46Εδώ είναι μια απλή συνταγή για ωμά πορτσίνι από ένα διάσημο σεφ:最棒的採集地點,往往是大家狠守的秘密,只有在與世長辭時才會揭曉。
47Ο σεφ εξηγεί τη διαδικασία:頂級廚師推薦大量的野菇料理。
48Χωρίστε τα κεφάλια από τις ουρές των πορτσίνι και κόψτε τα σε λεπτές φέτες.從奶油羊肚菌及白蘑菇醬到豬蹄煎餅卷大蔥和黑松露,對於素食者或雜食者來說,各種口味都有。
49Βάλτε το ψιλοκομμένο πορτσίνι σε ένα μπολ και ρίξτε ελαιόλαδο.這是一個由有名廚師為牛肝菌設計的簡單料理:
50Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και αν έχετε, χυμό τρούφας.廚師解釋烹煮的過程如下:
51ΜΗΝ χρησιμοποιείτε λάδι τρούφας.去除牛肝菌的蒂頭以及尾巴切開,接著切成細片,把切好的牛肝菌放入碗裡用橄欖油調味。
52Προσθέστε τα φύλλα βασιλικού και ανακατέψτε.加入鹽巴、胡椒、橄欖油、檸檬汁,如果你冰箱有松露汁也可倒入,切忌使用松露油。
53Η σαλάτα θα πρέπει να είναι καθαρή.然後加入羅勒葉並攪拌。
54Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.由於這是一道清爽的沙拉,使用鹽巴、胡椒及橄欖油調味即可。
55Για τον Cristau de Hueauguerne, ένα ερώτημα παραμένει φλέγον, ακόμη και στη μέση του χειμώνα:對於 Cristau de Hueauguerne 而言,即使正值冬天,仍有一個問題待解決:
56Όπως είμαστε στη μέση ενός δύσκολου χειμώνα, σχηματίζεται στο υπέδαφος η επόμενη σοδειά μανιταριών, που δεν γνωρίζει ανάπαυλα.我們遭遇前所未有的酷寒時,蘑菇季正在底土裡醞釀成形,儘管這看起來很冒險,甚至過於急迫,但我們許多人都很想知道2014年份的蘑菇會是什麼。
57Κι αν αυτό είναι πολύ δύσκολο και επικίνδυνο, πολλοί από εμάς ήδη αναρωτιόμαστε τι θα φέρει η σοδειά του 2014.譯者:Janet Chen 校對:Ameli